Мангали та барбекю для дачі своїми руками

Скоро ми з вами будемо зустрічати Великдень. За багаторічною традицією, наш народ святкує Великдень на природі – чи то на власній дачі, чи у лісі, або просто на природі біля річки. Незмінним атрибутом цього та інших травневих свят є шашлик, а останнім часом і барбекю. Тому прийшла пора поговорити про різновиди мангалів і барбекю, та їх переваги.

Цегляний мангал або барбекю

Цегляний мангал або барбекюГоловна перевага – довговічність, цегляний мангал будують один раз на все життя. Форма та дизайн залежить від смаків господарів. Коли споруда виконана не тільки якісно, але і красиво, то вона легко може стати однією з найголовніших прикрас вашої дачі – своєрідною малою архітектурною формою, гідною прикрасою.

Цегляний мангал або барбекю цілком можна зробити самостійно, але знадобиться попередня підготовка. У першу чергу потрібно визначитися з місцем та розмірами. А вже від цього будемо відштовхуватися в процесі розробки проекту.

Логічно буде розташувати споруду так, щоб вона була недалеко від столу і місця для сидіння. Але не дуже близько, щоб вас та ваших гостей не турбував дим. Дуже бажано, щоб простір та обладнання для дітей, в цілях безпеки також знаходилися подалі, але при цьому так, щоб ваша малеча була у вас на очах!

Цеглини, з яких ви будете будувати, повинні витримувати перепади температур при нагріванні і охолодженні. Тому не всі види цегли вам підійдуть. Вогнетривкі і тугоплавкі цеглини у зв’язку з цим не годяться, так як конструкція дасть тріщину і зруйнується. Також не підійде силікатна біла та червона цегла. Найкращим варіантом є пічна червона цегла – вона не боїться перепадів температур, не буде руйнуватися і прослужить вам досить довго.

При визначені висоти мангалу або барбекю, треба відштовхуватись від вашого зросту. Станьте прямо і зігніть руки в ліктях таким чином, ніби тримаєте шампури: висота мангалу буде така, як висота від землі до ваших зігнутих рук: чи ви будете поправляти і обертати в руках шампури, чи смажити на решітці м’ясо. Сама функціональна довжина конструкції – близько метру. Цього цілком достатньо для одноразового приготування шашлика на десяти шампурах. Цьому розміру повинна буде відповідати металева решітка для смаження м’яса без шампурів. Для виготовлення споруди метрової висоти розмірами 2х1,5 м вам знадобиться близько 300 штук цегли.

Послідовність робіт:

  • tsegl-mangal2Підготувати котлован розміром 80х160 см і глибиною 60 см
  • Дно котловану засипати піском товщиною 10 см.
  • Виходячи з розмірів котловану, зробити опалубку.
  • Зробити армування – сітка при цьому складається вдвічі.
  • Опалубку залити бетонною сумішшю.
  • Провести гідроізоляцію, попередньо склавши плівку у шість шарів.

Тепер можна починати укладання цеглин.

Виконавши шостий шар кладки, зробіть перекриття з двох шарів цегли. Потім продовжите кладку трьома рядами у висоту. І самі останні три ряди якраз будуть місцем для смаження шашликів.

Якщо зверху ви накриєте вогнище металевою сіткою, то «легким рухом руки» перетворіть свій мангал в барбекю. Ось тут потрібно буде подбати про кілька невеликих проміжках, які забезпечать приплив повітря для горіння. Щоб покращити тягу, можна при бажанні встановити трубу.

Заштукатурте стінки зовні.

Ще на стадії проектування можна подбати про додаткові ніші для зберігання дров. Можливо, вам захочеться спорудити дах над всією конструкцією. Продумайте всі ці нюанси заздалегідь.

Пересувний металевий мангал або барбекю

Такі мангали зручні тим, що їх можна перенести в будь-яке зручне для вас місце, до альтанки або на галявину – за вашим бажанням. Переносні мангали і барбекю можуть бути як постійною, зварною конструкцією, так і розбірними, розкладними, переносними. В розібраному стані вони не займуть багато місця при зберіганні в приміщенні.

Пересувний металевий мангал або барбекюЧасто зустрічаються дуже цікаві, оригінально виконані конструкції майстрів-умільців. Якщо говорити про естетику, то шикарною прикрасою вашого саду може стати спорудження коване. Але є способи і простіше.

Дуже поширені конструкції зі сталевих пластин, вставлених в основу, виконану з гнутих куточків. Головний їхній недолік – не витримують високих температур і від цього через якийсь час коробляться.

Частіше зустрічаються моделі, виконані своїми руками, в яких використовуються листові матеріали. Це коли в раму з сталевого куточка вкладають полку, що оберігає каркас від короблення. Саму раму можна зробити розбірною, яка буде скріплятися гвинтами, або цілісною, яка буде виконана методом зварювання.

Бажано, щоб довжина рами вдвічі перевищувала ширину. Вирізаючи з листового матеріалу дно, треба суворо дотримувати точність розмірів рами. Для цієї мети бажано вибрати метал товстіший – самому більшому впливу температур піддається саме дно. Так і мангал з товстим дном прослужить на порядок довше.

Для фарбування мангалу вибирайте фарбу термостійку в балончику, краще чорну – цей колір буде незначно відображати жар від вугілля.

Щоб самостійно виготовити металевий мангал або барбекю, вам потрібно:

  • рулетка
  • листи заліза
  • дриль
  • болти
  • болгарка з дисками по металу
  • опціонально: зварювальний апарат

Схема мангалуСхема мангалу

  1. Визначтеся з розмірами. Для невеликої сім’ї з 3-4 чоловік вистачить конструкції розмірами 30х50 см. Для компанії побільше треба виходити з кількості шампурів та відстані між ними в 10 см. Якщо ви хочете перевозити мангал, врахуйте, що він повинен буде поміщатися в багажник машини. Підберіть якісний листовий матеріал. Товщина сталевого листа повинна бути від 1,5 мм і більше. Чим лист товщі, тим довговічніше буде споруда.
  2. Зробіть розмітку на аркуші металу і зварювальним апаратом або болгаркою обріжте все зайве. Зігніть аркуш по розмітці під прямим кутом. Крайні поверхні зварюються по всій довжині, до них приварюється дно. Щоб ніжки легко знімалися при необхідності, їх краще закріпити на болтах. До того ж це заощадить місце під час транспортування.
  3. При відсутності зварювального апарату на складання каркаса піде більше часу і зусиль. Під час розмітки бічних поверхонь на місцях стиків залиште запас в 2-3 см. Зігніть аркуш по розмітці, загинаючи надлишок і з’єднуючи з іншим краєм (просвердліть через стик два отвори по краях і один посередині і скріпіть за допомогою болтів). З боку дна по ребрах зробіть розрізи і загніть лист всередину під прямим кутом. Тепер на цю споруду зверху кладіть дно. У вас вийшла дуже міцна конструкція, здатна витримати дрова і вугілля.
  4. Після складання, в довгих бічних стінках через кожні 4-5 см зробіть отвори 2-3 см в діаметрі, відступивши на висоту 3 см від дна. Чим менше діаметр отворів, тим частіше робіть їх. Вони потрібні для того, щоб забезпечити тягу.
  5. Зробіть вирізи для шампурів у верхній частині стінок або забезпечте вашій споруді металеву решітку, відповідну за розмірами, щоб смажити на ній м’ясо на решітці.

Нехай ваш відпочинок на природі буде безпечним і приємним, а м’ясо смачним!

Барбекю з каменю за 15 хвилин:

Виготовлення металевого мангалу:

Додати коментар

Your email address will not be published.


*